Livet på internatet på Fana folkehøgskule

IMG_9905.jpg

Hvordan er det egentlig å bo på internat? Vi utfordret en av elevene våre til å skrive litt om hvordan hun opplever det å bo på skolen.

Jeg heter Eline og går dette året på Fana folkehøgskole i Bergen. Her bor vi i likhet med andre folkehøgskoler på internat. Det er tre bygg med henholdsvis tre, to og to korridorer i byggene; Vest 1 og 2, Øst 1 og 2 og Nord 0, 1 og 2. Korridorene består av både enkelt- og dobbeltrom, og alle deler dusj og toalett.

Vi har ikke felles stuer på internatene, men heller én felles peisestue. Den er et sosialt møtested hvor flere samler seg daglig.

Fordelen med én felles stue er at vi møtes på tvers av linjene og terskelen blir lav for å snakke med folk på andre korridorer og klasser.

Sosialt med romkamerat på internat

Skolen setter sammen dobbeltrommene basert på elevenes søknader. Det kan virke skummelt å bli plassert på rom med en vilt fremmed person, men det går seg veldig fint til. Å ha en romkamerat er koselig og sosialt, og man har en trygghet i begynnelsen av skoleåret når alt er nytt. Det er også en fin erfaring ettersom man må forholde seg til en person så tett, som er nytt for mange. Det går seg heldigvis fort til, og man finner en fin balanse på rommet. Om det oppstår noen som helst form for problem er det veldig lavterskel å bytte romkamerat.

Å bo tett på andre mennesker er en stor del av hva det innebærer å bo på internat. Man må blant annet dele toalett og dusj. Det er rundt to dusjer og toalett på hver korridor. Alle har et ansvar for holde det rent og må derfor gjøre “heimstell”, som innebærer at tre og tre på korridoren har hver sin uke til å vaske bad/gang. Det er en fin fordeling, og mange lærer å ta ansvar de ikke har pleid å ta før.

Selve rommene varierer fra korridor til korridor. Det er både enkelt og dobbeltrom i alle korridorene. De er fine, godt belyst og dessuten lydtette, noe som kommer godt med ettersom man kan kjenne på behovet for å trekke seg tilbake en gang i blant. Det er det ikke alle folkehøgskoler som har, så det er vi takknemlige for her på Fana.

Lær og ta ansvar for deg selv og vise hensyn til andre

Å bo på internat kan for mange virke skummelt og nytt, men man kommer raskt inn i det. Det er dessuten en fin overgang til årene etter folkehøgskole, når man kanskje skal studere eller bo i kollektiv. Du lærer å ta ansvar for deg og vise hensyn til andre. En av de største fordelene med internat er også at det er sosialt.

Man kan banke på ei dør, stoppe og slå av en prat eller arrangere noe gøy på korridoren.

Det er for eksempel ofte teselskap i Øst 1 ute i korridoren, og det er såklart alltid koselig å være på hverandres rom utover kvelden for samtaler, latter eller overnatting – selv om jeg er mye i peisestuen selv.

Tore Haltli