Dialog om identitet, kjønn og menneskerettigheter
Denne uken har vi hatt besøk fra Elizabeth Bristow i Amnesty International. Det ble en engasjerende økt der vi utforsket identitet, kjønnsmangfold og menneskerettigheter. Elizabeth ledet oss gjennom en dialogbasert økt, der vi fikk utfordret egne fordommer og reflektert rundt viktige spørsmål knyttet til identitet og rettigheter.
Identitet og det som definerer oss
En av øvelsene elevene gjorde, handlet om å skrive ned fem personlige ting som definerte dem, for eksempel søster, kjæreste, vegetarianer, folkehøgskoleelev og politisk aktiv. Deretter ble arket gitt til sidemannen, som krysset ut to av av punktene og gav det tilbake til eieren. Elizabeth spurte et åpent spørsmål til forsamlingen: «Hvordan ville livet vårt sett ut hvis disse to identitetsmarkører ble ulovlige eller sosialt uakseptable»? Dette satte i gang diskusjonen, og elevene fikk reflektert sammen og i plenum. Hvordan ville livet mitt sett ut om jeg ikke fikk være elev på en folkehøgskole, eller ikke fikk skolegang i det hele tatt? Vi snakket om menneskerettigheter og hvordan livene våre ville sett ut om vi ikke fikk elske den vi ville, eller uttrykke kjønnet sitt på den måten som føles riktig for deg?
Kjønnsmangfold og seksualitet – hvordan snakker vi trygt om det?
En viktig del av økten var å skape en trygg samtale rundt kjønnsmangfold og seksualitet. hvordan vi alle er preget av normer og stereotypier, og hvordan vi kan jobbe for å skape mer inkluderende samfunn. Vi diskuterte at i mange land er det juridisk vanskelig eller umulig å bli anerkjent som ikke-binær, og at det finnes store utfordringer knyttet til for eksempel adopsjon og forebyggende helsetiltak for skeive personer.
Workshopen ble ledet av Elizabeth Bristow fra Amnesty International.
Hva er en god dialog?
En viktig del av økten var å øve på god dialog – å lytte for å forstå, stille spørsmål og være åpen for ulike perspektiver. I motsetning til en debatt, hvor målet ofte er å vinne en diskusjon, handler en god dialog om å utforske forskjellige synspunkter og utvide egen forståelse. Uenighet er ikke farlig – tvert imot kan den gi oss nye perspektiver og økt innsikt.
Besøket fra Amnesty ga oss nye perspektiver og satte i gang viktige samtaler. Gjennom øvelsene og diskusjonene fikk vi reflektere over hvordan normer og rettigheter påvirker livene våre, både her hjemme og i resten av verden. Det ble en dag som utfordret oss til å tenke kritisk, stille spørsmål og lytte til hverandre – noe vi tar med oss videre i hverdagen.