Det er skikkelig kult å ha gjort det

Portrettfotografering er en av utfordringene elevene på Analog foto får jobbe med på Fana folkehøgskule.

Forrige uke var fotolinjen på tur til Sandsli bo- og omsorgssenter for å portrettfotografere beboere. Fotolinja har vært der tidligere år, og omsorgssenteret ønsker å fylle veggene ved hovudinngangen med portretter av de som bor der, fotografert av «Analog Foto»-elever. Vi var der første gang med 21/22- kullet.

 Spennende møter med beboerne

Denne gangen fikk de møte syv beboerer med mange spennende historier, og den eldste var 100 år. Aslak fikk møte Tom-Erik, som hadde et fint rom med store vinduer, ideelt for portrettfotografering.

 – Det var veldig hyggelig. Tom Erik var veldig fin å fotografere, og praten gikk lett. Han hadde mange interessante historier, og hadde mellom annet bodd 50 år i Frankrike, forteller fotoeleven Aslak.

 Elevene er alltid litt nervøse, og det gjerne er første gang de fotograferer noen de aldri har møtt før.

 – Det føltes skikkelig bra etterpå, jeg var ganske nervøs, men det er skikkelig kult å ha gjort det. Det var veldig lærerikt, og fint å øve seg i å skape en god og komfortabel relasjon med den man fotograferer. Det opplevdes ganske annerledes enn å fotografere folk jeg kjenner, sier Aslak

 Utstilling på nyåret

Rett over nyttår skal bildene forstørres i mørkerommet, og rammes inn i fine rammer. Deretter drar vi for å montere de på veggene, og i samarbeid med Sandsli bo- og omsorgssenter arrangerer vi en høytidelig «avduking» av de nye bildene sammen med beboerne som ble portrettert.

Analog foto på Fana

Det er kun noen få steder du kan bruke folkehøgskoleåret til å fordype deg i analog fotografering og mørkeromsarbeid. Fotolinja på Fana er et av disse stedene. Her har vi utstyret, kompetansen og entusiasmen som trengs for å få et supert analogt fotoår på folkehøgskole.

Analog fotoTore Haltli